Μουσείο “Δασκάλου”

Το Μουσείο Δασκάλου “Νίκου Γ. Γκώνια” με τίτλο “Ραντεβού κάθε Σεπτέμβρη” στεγάζεται στο ισόγειο του Κοινοτικού Μεγάρου (δίπλα στο ΚΕΠ) και αποτελεί μία αξιέπαινη ιδιωτική πρωτοβουλία του ιδίου. Πρόκειται για μία πλούσια συλλογή εκπαιδευτικού υλικού του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα μεγάλης παιδευτικής, αισθητικής και ιστορικής αξίας.

Αρχικά, μέσα από διάφορα εκθέματα παρακολουθείται η πορεία της εκπαίδευσης από τον Καποδίστρια μέχρι σήμερα, η αντιπαλότητα καθαρευουσιανών και δημοτικιστών στις απαρχές του προηγούμενου αιώνα και η ιστορία των αλφαβηταρίων από την άλωση της Κωνσταντινούπολης έως τις μέρες μας.

Ακολούθως, γίνεται αναφορά στο ολοκαύτωμα του χωριού την περίοδο της Γερμανοϊταλικής κατοχής, καθώς και στη λειτουργία των σχολείων από τον Εμφύλιο κι έπειτα, με πλήθος σχολικών βιβλίων και επιστημονικών – παιδαγωγικών συγγραμάτων.

Τέλος, παρουσιάζονται η εξέλιξη των εποπτικών μέσων και οργάνων διδασκαλίας, από την πλάκα και το κοντύλι μέχρι τα σύγχρονα ηλεκτρονικά πολυμηχανήματα, εκτυπωτικά μηχανήματα (πολύγραφοι οινοπνεύματος/μελάνης, θερμοαντιγραφική κατασκευή για μεμβράνες και διαφάνειες), διασκόπια, επισκόπια και έργα – μηχανήματα πυρογραφίας.

Επίσκεψη κατόπιν επικοινωνίας με το δάσκαλο στα τηλέφωνα 2267051545 & 6949114237.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΔΑΣΚΑΛΟΥ
Πολιτιστικός Σύλλογος Κυριακίου "Πολιτιστική Δράση"

Στοιχεία επικοινωνίας

+30 6946522272

politistikhdrash@gmail.com

Κυριάκι Βοιωτίας, 32006

Ακολουθήστε μας

Τοποθεσία στο χάρτη

Google Maps

© 2023 Πολιτιστικός Σύλλογος Κυριακίου “Πολιτιστική Δράση”

Μετάβαση στο περιεχόμενο